Hvad kan du sammensætte din forstærker med?

Hvis du er udøvende musikant, er denne artikel desværre nok ikke i samme omfang interessant for dig.

Dette indlæg henvender sig til HiFi-entusiaster, elskere at god lyd-kvalitet ved anlægget derhjemme og feinschmeckere af lyd generelt.

Forståeligt nok forbinder mange mennesker nok ordet ‘forstærker’ med noget, der bliver brugt i musik-regi, specielt i sammenhæng med elektrisk musik, hvor man tilfører en guitar eller en bas noget forvrængning samt andre effekter.

Men faktisk kan en forstærker også benyttes andre steder, og det gælder for den sags skyld også i forbindelse med ens musik-anlæg, når man ønsker en superb lyd-oplevelse.

Dog glemmer mange kunder af HiFi-udstyr at indtænke sådan en forstærker i deres samlede lydanlæg størrelse, fordi begrebet nok ikke er så udbredt på den front.

Derfor har vi lavet denne lille artikel for med det samme at forklare, hvad man kan bruge en forstærker til, og hvad man ikke rigtig bruger den til.

Forstærkeren skal, som det angår i navnet, forstærke og forbedre lyden (altså ikke billedet, selvom HiFi også angår billedkvalitet) ved musikanlægget.

Det vil sige, at du kan koble dine højttalere, din afspiller og din subwoofer sammen med din indkøbte forstærker.

Endvidere er det muligt at udvide dette arsenal af musikanlæg ved at tilkoble en surroundsound-receiver, så du kan tilslutte blandt andet flere forskellige højttalere.

Modsat en forstærker, som man ser brugt til musik, så fylder en lydanlægs-forstærker ikke særligt meget, som man kender det fra højttalere og eventuelt subwoofere.

Så selve pladsen til forstærkeren skal man ikke bekymre sig om.

Mere vigtigt er det sådan set, at du får indkøbt dig en Effekt forstærker til dit anlæg, der kan give dig nogle sublime lyd-oplevelser og eventuelt tilføre lyden det lidt ekstra, der gør det rigtig sjovt at lytte til musik.

På den måde skal forstærkeren passe ind med akustikken til lokalet i den forstand, at arealet skal være afstemt med effekten ved forstærkeren.

Et mindre rum til en mindre effektfuld forstærker, så lyden ikke rikochetterer rundt, og en større forstærker til at give den samlede gode lyd i et stort lokale.

Dette hænger selvfølgelig sammen med, at du også har købt de rette elementer af højttalere og andet til dit samlede anlægsløsning.