Har din havedør også nogle store hængsler?

27 juni 2022
Anders Lundtang Hansen

editorial

Rigtig mange døre har hængsler, men det er som regel nogle, som der mest er at spotte ved dørkarmen, hvor man dem som bindeled mellem selve døren og dørkarmen, og man sætter døren ned i de holdere, som der forbinder de to elementer.

Men sådan har det ikke altid været, før man fandt ud af at lave hængslerne så meget mindre, så de ikke optog så meget plads, for med tiden mente man, at de ikke var kønne at kigge på, så man ville helst gemme dem væk, så de ikke kunne ses, når man lukkede døren.

Tidligere havde man store hængsler, som der kunne ses på den ene side af døren, hvor der næsten gik hele vejen på tværs af døren.

Det var sådan, man lavede hængsler i gamle dage, men metoden var stadig den samme.

Senere har man dog fundet ud af, at den slags hængsler til døre også kan være pæne.

dør

Døre med store hængsler kan også være flotte

Dog er det ikke så meget indenfor, at man ser den slags hængsler blive brugt til dørene, for det er lidt et råt udtryk, som de udsender.

Derfor ser man mest den slags hængsler på havedøre og døre til skure, hvor man har en foroven og en forneden.

De kan også have en del ornamentering på sig, som der tidligere skulle gøre det lidt pænere at kigge på dem, nu man var tunget til det.

De er som regel lavet af jern eller lignende, og de gamle af slagsen kunne ruste, hvorfor de virkelig også kunne knirke, når man åbnede dem.

Mange kunne leve med den slags, for det var trods alt døre, man havde udenfor, så man skulle ikke leve med at høre dem alt for tit.

Så du kan stadig finde døre, der har den slags store hængsler, hvis du er til den slags.

Flere Nyheder